Dobrodošli na ZAŠTOPEDIJA BLOG , želimo Vam prijatan boravak i dodjite nam opet!!!

понедељак, 21. април 2014.

Šta je nesvestica ( Sinkopa )

Prema istraživanju američkih stručnjaka, oko šest odsto populacije bar jednom u životu je izgubilo svest. Koliko često se sa ovim problemom susrećemo u Srbiji, nažalost, nema podataka, jer kratkotrajne gubitke svesti, u medicini poznate kao krize svesti, većina ljudi ne shvata ozbiljno, i ne javlja se lekaru. Ipak, stručnjaci upozoravaju da ovaj problem ne sme da se ignoriše, naročito ako se ponavlja. Oni ističu da je izuzetno važno, ako se prolazne nesvestice javljaju u dečjem uzrastu i mlađim osobama, da se diferencira da li je reč o epileptičnom napadu ili neurokardiogenoj sinkopi, zato što su lečenje i prognoza potpuno drugačiji.

- Pod pojmom sinkope se podrazumeva iznenadni gubitak svesti, koji uglavnom traje kratko, nekoliko sekundi ili minuta, a izazvan je trenutnim padom cirkulacije u centralnom nervnom sistemu - objašnjava prof. dr Branislav Milovanović, šef Neurokardiološke laboratorije u KBC Bežanijska kosa.

Zbog toga je jedna od prvih preporuka lekara da se uradi pregled kolor-dopler krvnih sudova vrata i glave.

Oporavak je vrlo brz za razliku od epileptičnog napada i uglavnom nije praćen stanjem umora ili iscrpljenosti. Međutim, postoje određeni slučajevi koji su između ova dva patološka stanja, tako da ih je nekada vrlo teško razlikovati. Zato je potrebno specijalno ispitivanje i testiranje funkcije autonomnog nervnog sistema sa posebnom opremom i tehnologijom.

Sinkopa može da bude vrlo opasna, naročito ako nije praćena tegobama koje upozoravaju da će do takvog stanja doći. Kod ovih oblika dolazi do ozbiljnih povređivanja i nekada i smrtnih ishoda u zavisnosti u kojim uslovima sinkopa nastaje. Osim sinkope, postoje i stanja ortostatske nestabilnosti, naročito prilikom ustajanja, koja su praćena padom pritiska i lupanjem srca. Ova stanja su vrlo slična sinkopi, ali su često i praćena sinkopom, tako da su to slični poremećaji.

Uzrok sinkope može da bude kardiološki, neurološki i neurokardiogene prirode. Kardiološki uzroci su aritmije i bolesti sprovođenja u srčanom mišiću, kao i neke srčane mane. Od neuroloških uzroka najvažniji su tumori mozga i epilepsija. Međutim, zanimljivo je da se ovi uzroci javljaju samo u 20 odsto slučajeva i da su u 70 odsti slučajeva sinkope neurokardiogenog porekla.

- Drugi naziv za neurokardiogenu sinkopu je vazovagalna sinkopa, zato što nastaje usled nagle aktivacije vagusa, dela nervnog sistema koji usporava puls i snižava pritisak - ističe dr Milovanović.


- Sinkopa i ortostatski poremećaji mogu da nastaju u okviru nekih sistemskih bolesti, kao što je, na primer, Lajmska bolest usled ujeda krpelja, autoimunih bolesti, dijabetesa a nekada i onkoloških bolesti. U određenom broju slučajeva uzrok je i psihološke prirode. Prema našem iskustvu, u velikom broju slučajeva reč je o akutnoj ili hroničnoj infekciji virusima, na našem području koksakijem, citomegalo i Ebštajn-Barovim virusom.

ANSA METODA
Sinkopa centri se uglavnom formiraju pri kardiološkim ili neurološkim odeljenjima. Lečenje je vrlo kompleksno, skoro eksperimentalno, zato što prema preporukama evropskog i američkog udruženja neurologa i kardiologa, nijedan lek koji se koristi nije potvrđen kao potpuno efikasan.
- Neurokardiolkoška laboratorija KBC Bežanijska kosa je jedna od nekoliko najpoznatijih u svetu, i opremljena je sa trenutno najboljom opremom za testiranje ovih pacijenata - kaže prof. dr Branislav Milovanović.
- U laboratoriji je razvijena i nova ANSA metoda u lečenju ovih poremećaja, gde se koriste najsavremenija dostignuća iz oblasti genetske medicine i nanomedicine.

Нема коментара:

Постави коментар